Vuoden 2023 Arkkitehtuurin Finlandia -palkinnon saajaksi valitsi Anna Herlin vuonna 2022 valmistuneen puupäiväkoti Martta Wendelinin Tuusulan Hyrylässä. Arkta Rakennuskultin pääurakoima ja AFKS Arkkitehtien suunnittelema Joutsenmerkin päiväkoti on erinomainen esimerkki siitä, miten rakentamisessa voidaan pyrkiä kohti hiilineutraalimpaa ympäristöä. Päiväkodille 30.8.2022 myönnetty Joutsenmerkki-tunnus painottaa rakennuskohteen alhaista energiankulutusta, hyvää sisäilmaa ja rakennusosien uudelleenkäyttöä sekä kierrätettävyyttä. Tämä vaati tinkimätöntä ja hyvää yhteistyötä ja kumppanuutta rakentajan, suunnittelijoiden ja tilaajan kesken.

Päiväkoti Martta Wendelin

Vaativaa rakentamista ja hiottuja yksityiskohtia

Kun lapset viettävät suuren osan päivästään päiväkodissa, on tärkeää, että päiväkoti toimii turvallisena ja inspiroivana kasvuympäristönä. Ratkaisuissa on hyödynnetty oivallisesti puistomaisemaa ja auringonvaloa. Komea ulkokatos toimii lasten ulkoleikkien keskuksena ja sisätilojen ratkaisut korostavat toiminnallisuutta ja pienryhmätilojen tuomaa rauhaa keskittyä ikävaiheen mukaisiin leikkeihin sekä toimintaan tilojen ollen onnistuneesti lapsen mittakaavan sovitettuna. Puu materiaalina luo miellyttävän akustiikan ja miljöön tunnelman luojana. Taiteilija Martta Wendelinin kuvitusten satuhahmot lasiseinissä luovat tunteen ”kuin olisit mukana” kuvituksen satumaailmassa.

”Martta Wendelin päiväkoti tarjoaa parhaat mahdolliset puitteet lapsille ja henkilöstölle olla ja työskennellä, ja tavoitteena olikin luoda lasten hyvinvointia ja oppimista edistävä kokonaisuus”, Arkta Rakennuskultin toimitusjohtaja Marko Kähkönen toteaa. 

Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty, ja hyvä rakentaminen tekee suunnitelmista totta

Arkta Rakennuskultti toteuttaa arkkitehtien ja tilaajien unelmia. Erityistä päiväkoti Martta Wendelinissä, verrattuna viime vuosina Suomessa valmistuneisiin vastaaviin rakennuksiin, on sen korkeatasoinen puuarkkitehtuuri sekä viimeistelty ja huolellinen toteutus. Päiväkodille myönnettiin keväällä 2023 kansainvälinen, viiden eurooppalaisen maan arkkitehtuurijulkaisun perustama puuarkkitehtuuripalkinto, jonka tavoitteena on nostaa esiin puuarkkitehtuurin huippuosaamista.

Tämän noin 200 lapselle ja kymmenelle lapsiryhmälle suunnitellun arkkitehtuuriltaan selkeälinjaisen päiväkodin ulko- ja välisenien sekä välipohjien rakenteiksi valikoitiin yksiaineinen, hiilinieluna toimiva CLT-massiivirakenne, joka näkyy ja tuntuu myös sisätiloissa kosketeltavana pintana. Päiväkodin tilaajalle, Tuusulan kunnalle, uuden rakennuksen rakennusfysikaalinen toimintavarmuus, turvallisuus ja pitkäikäisyys olivat avaintavoitteita.

Päiväkodin toteutus on oivallinen esimerkki keinoista ja teoista, joiden avulla rakentamisessa voidaan edistää kestävän kehityksen mukaisia tavoitteita ja pyrkimystä kohti hiilineutraalimpaa ympäristöä. Arkta Rakennuskultin pieteetillä toteutettu rakennus on näyttö hyvästä kumppanuudesta suunnittelijoiden ja asiakkaidemme kanssa.

Anna Herliniä mukaillen: ”Arkkitehdit ja rakentajat toimivat porttina lastemme tulevaisuuteen.”

Kuvataiteilija Martta Wendelinin satumaailma on isossa roolissa päiväkodissa

Arkkitehtuurin Finlandia -palkinto

Arkkitehtuurin Finlandia -palkinto myönnetään kolmen viime vuoden aikana valmistuneen uuden rakennuksen tai rakennusryhmän suunnittelusta tai korjaussuunnittelusta. Palkinnon myönsi kymmenettä kertaa Suomen Arkkitehtiliitto (SAFA).

Lisätietoja:

Marko Kähkönen
toimitusjohtaja, Arkta Rakennuskultti
040 772 4903, marko.kahkonen@arkta.fi

ARKTA-konsernin muodostavat asuntorakentajat Tampereen talousalueella Arkta Rakennus Oy, Helsingin talousalueella Arkta Reponen Oy ja Vaasan seudulla Arkta Kultti Oy, sekä Turussa Arkta Turku Oy. Kouluja ja päiväkoteja rakentavat yhteiskuntatilojen rakentajat Arkta Rakennuskultti Oy Uudellamaalla ja Arkta Kultti Oy Vaasan seudulla. Heinolassa toimii betonielementtitehdas Arkta Laatuseinä Oy.

Arkta tunnetaan vähähiilisyyteen tähtäävästä rakentamisesta, ollen edelläkävijä täyspuukerrostalojen rakentamisessa sekä asunto-osakeyhtiöiden oman aurinkoenergian hyödyntämisessä. ARKTA-konsernissa on rakennettu jo yli 15 000 asuntoa, joista noin tuhat on puurakenteisia. Liikevaihto vuonna 2022 oli 132 miljoonaa euroa. Konsernissa työskentelee noin 220 henkilöä, jonka lisäksi se työllistää yli 1000 pitkäaikaista yhteistyökumppania.