Mitä etuja ensiasunnon ostajat saavat Suomessa? 

Ensiasunnon ostajana olet erityisasemassa ja sinulla on monia etuja helpottamassa lainan ottamista ja ensimmäisen kodin ostamista. Edut tuovat selvää säästöä koroissa ja veroissa verrattuna asunnon vaihtajaan. 

Erityisiä ensiasunnon ostajan etuja ovat:  

  • Pienempi (vain 5 %) omarahoitusosuus, eli tarve pienemmälle määrälle etukäteissäästöjä. 
  • Asuntosäästämisen edut ASP-lainassa, koskien esimerkiksi valtion korkotukea ja valtiontakausta sekä vakuusvaatimuksia. 
  • Lisäksi moni pankki tarjoaa ensiasunnon ostajan asuntokaupat ilman järjestelypalkkiota ja/tai toimitusmaksua – kysy lisää pankistasi!

Kuka on ensiasunnon ostaja?

  • On kaupantekohetkellä 18-39-vuotias 
  • Ei ole koskaan omistanut asunnosta 50 % tai enempää 
  • Omistaa kaupan jälkeen asunnosta 50 % tai enemmän 
  • Ostaa asunnon vakituiseksi asunnoksesi ja muuttaa siihen 6 kuukauden kuluessa kaupanteosta tai uudiskohteen valmistumisesta 

Ensiasunnon voi ostaa myös yhdessä toisen kanssa. Mikäli molemmat ovat ensi asunnon ostajia, edellä olevien ehtojen tulee täyttyä ja molempien omistusosuus on 50 %. Asunnon voi ostaa myös niin, että vain toinen on ensiasunnon ostaja. 

Vaikka ensiasunto on yksi elämän suurimmista hankinnoista, luo turvaa ajatus siitä, että omistusasunto on myös varallisuutta kerryttävä sijoitus.

ASP-laina on valtion tukema laina ensiasunnon hankintaan

ASP-laina on ensiasunnon ostajaa varten kehitetty valtion tukema järjestelmä. ASP on lyhennelmä sanasta asuntosäästöpalkkio. Saadakseen ASP-lainan, täytyy ensiasunnon ostajan ensin säästää säännöllisellä periaatteella rahaa sitä varten perustamalleen ASP-tilille. ASP-säästämisen tulee alkaa 15-44-vuotiaana ja asuntoa ostettaessa hankintahinnasta 10 % tulee olla omia säästöjä. ASP-lainaan sisältyy valtion korkotuki 10 ensimmäiselle lainavuodelle. Suosittelemme tutustumaan ASP-lainan periaatteisiin lisää oma pankkisi nettisivuilla.

Miksi oman asunnon ostaminen kannattaa?

Asunnon omistaminen kerryttää varallisuutta, sillä pääset lyhentämään asuntolainaasi samalla summalla, jonka maksaisit vuokrana. Sinulla on myös mahdollisuus hyötyä asunnon arvonnoususta kotisi myyntihetkellä. Kerromme asunnon omistamisen lukuisista hyödyistä tarkemmin blogitekstissämme.

UUDISASUNNON OSTON VAIHEET

1. Ihastu ja varaa uusi kotisi

Kun olet löytänyt sopivan kodin, voit varata mieleisesti asunnon ottamalla yhteyttä asuntomyyntiimme. Varaussopimuksen voi tehdä joko sähköisesti tai paikan päällä Arktan toimipisteessä.

2. Tee kaupat

Kotisi velaton hinta muodostuu myyntihinnasta ja yhtiölainaosuudesta. Myyntihintaa suoritetaan maksuerissä rakentamisen aikana. Yhtiölainaosuuden voit halutessasi maksaa pois talon valmistuessa tai tulevina vuosina.

3. Valitse kotisi materiaalit

Olemalla ajoissa mukana, voit vaikuttaa kodin materiaalivalintoihin. Tarjoamme sisustuskoordinaattoriemme kuratoiman vakiovalikoiman, jonka lisäksi voit tehdä valintoja lisävalikoimasta. Mahdollisista lisä- ja muutostöistä saat tietoa sisustuskoordinaattoreilta.

4. Tutustu tulevaan kotiisi

Kutsumme sinut tutustumaan rakenteilla olevaan kotiisi ennen sen valmistumista. Lisäksi ennen muuttoa järjestettävässä muuttotarkastuksessa näet valmiin kotisi ennen varsinaista muuttoa.

5. Muuttopäivä

Vihdoin koittaa muuttopäivä. Kerromme kotisi valmistumiseen liittyvät asiat muuttokirjeessä, jonka saat noin 1 kk ennen muuttopäivää. Löydät uudesta kodistasi kodinkansion, jossa on käyttöohjeita ja muuta hyödyllistä asiaa.

6. Huoleton arki

Nyt pääset nauttimaan arjesta omassa kodissa. Olemme mukanasi vielä muuton jälkeenkin. Vuositarkastuksen yhteydessä käymme yhdessä läpi mahdolliset asunnossasi havaitsemasi korjaustarpeet.

Miksi oman asunnon ostaminen kannattaa?

Asunnon omistaminen kerryttää varallisuutta: pääset lyhentämään asuntolainaasi summalla, jonka maksaisit vuokrana. Perehdy blogissamme asunnon omistamisen viiiteen hyötyyn!