Tuusulan Hyrylässä sijaitseva mykistävän kaunis ja energiatehokkuudeltaan huippuunsa hiottu puupäiväkoti Martta Wendelin vastaanotti Joutsenmerkin 30.8.2022. Kesällä 2022 valmistuneessa 240 lapsen päiväkodissa huomioidaan ympäristöystävällisyys koko elinkaaren ajan. Päiväkoti on myös noteerattu ehdokkuudella vuoden 2022 Puupalkinnon saajaksi. Tilaajana kohteessa toimi Tuusulan kunta.

Alusta loppuun ympäristö huomioiden

Vuonna 2021 alkoi Arkta Rakennuskultin urakka ja Martta Wendelin puupäiväkodin rakentaminen – kirkkaana tavoitteena tiukat kriteerit omaava Joutsenmerkki. Kaikilla valituilla rakennusmenetelmillä ja -materiaaleilla tavoiteltiin päiväkodille energiatehokkuutta, ekologisuutta ja hyvää sisäilmanlaatua.

Rakennusmateriaalina päiväkodissa on massiivipuu. Päiväkoti on Suomen suurin massiivipuinen päiväkoti kuutioissa mitattuna. Koko rakennus toteutettiin kattoa myöten CLT-levyistä eli ristiin liimatusta massiivipuusta, mikä pienentää rakennuksen hiilijalanjälkeä. CLT on nopea asentaa, sillä palaset tuotiin rakennustyömaalle valmiiksi oikean kokoisina levyinä. Päiväkodin puumateriaali tuotiin Stora Enson välityksellä Ruotsin metsistä. Rakennuksen julkisivuverhoilu toteutettiin kauniisti ikääntyvästä Savonlinnan leimikosta kaadutusta lehtikuusesta, jonka jälkeen se on sahattu ja höylätty kohteen lähellä Nurmijärvellä.

Terveelliset ja turvalliset tilat

Puupäiväkoti tarjoaa parhaat mahdolliset puitteet lapsille ja henkilöstölle, ja tavoitteena olikin luoda lasten hyvinvointia ja oppimista edistävä kokonaisuus. Myös materiaalivalinnoiltaan kokonaisuus on tarkkaan harkittu. Katon suunnittelussa on huomioitu vaalea väri, joka auttaa pitämään päiväkodin tilat viileänä auringon paahtaessa. Lisäksi katossa on erityinen vesikatemateriaali, joka on ilmaa puhdistava. Katolle asennetussa kermi- eli bitumikatteessa oleva titaanioksidi neutraloi typen oksideja eli ilmansaasteita yhdessä auringon ja sadeveden kanssa. Kuten kaikki muutkin rakennuksen materiaalit, myös sisätilojen pintamateriaalit ja rakentamisessa käytettävät tarvikkeet täyttävät tiukimmatkin Joutsenmerkin vaatimukset. Päiväkodin tunnelmassa korostuvat valoisuus, luonnonläheisyys sekä loistava akustiikka. Päiväkodissa on käytetty kuvataiteilija Martta Wendelinin taidetta näkyvästi osana sisustusta.

Kova työ palkittiin Joutsenmerkillä ja kansainvälisellä tunnustuksella

Joutsenmerkki on Suomen ja Pohjoismaiden tunnetuin ympäristömerkki. Varsinkin päiväkotipuolella Joutsenmerkki on vielä harvinaisuus. Joutsenmerkin kriteeristön täyttävän rakennushankkeen suunnittelu, materiaalihankinta ja rakentaminen on tavallista rakentamista haastavampaa ja työläämpää.

Rakennusurakassa noudatettiin Joutsenmerkin ympäristökriteerejä, joilla varmistetaan, että rakennus on ympäristöystävällinen koko sen elinkaaren ajan – alkaen materiaalien hankinnasta ja päättyen niiden kierrätykseen. Kyseessä on Arkta Rakennuskultin ensimmäinen Joutsenmerkin ympäristökriteereiden mukaisesti rakentama rakennus.

”Vaati paljon töitä ja koko sidosryhmän yhteen hiileen puhaltamista, että saavutimme kohteelle Joutsenmerkin”, toteaa Arkta Rakennuskultin hankintainsinööri Mikko Kujala.

Päiväkodille on myös myönnetty kansainvälisen lehdistön puuarkkitehtuuripalkinto Ranskassa järjestetyssä puurakentamisen tapahtumassa ”Forum International Bois Construction” 13.4.2023. Palkinnon tavoitteena on tuoda esille ja palkita puuarkkitehtuurin huippuosaamista. Puuarkkitehtuuripalkinto myönnettiin nyt viidettä kertaa.

Tavoitteellisen projektin lopputuloksena on terveellinen ja turvallinen rakennus olla ja työskennellä – kokonaisuus, joka edistää lasten hyvinvointia ja oppimista.

Hyväksy evästeet, jotta voit katsoa tämän sisällön.