Aivan Pyhäjärven tuntumaan Tampereen ja Pirkkalan rajalle on valmistunut viimeisen kahdeksan vuoden aikana tyylikäs 188:n asunnon rivitaloalue. Arktan rakentaman alueen viimeisen taloyhtiön As Oy Pirkkalan Pereen Torenian asukkaat muuttivat uusiin Arkta-koteihinsa loppuvuodesta 2023. Kaikki Arktan Pereen taloyhtiöt on suunnitellut ylöjärveläinen arkkitehti SAFA Sini Rainio Arkkitehtitoimisto Raudasojasta yhdessä Arktan kanssa. Kokonaisuudessa on kyse lähes 70 miljoonan euron arvoisesta aluehankkeesta.

Alue vailla vertaansa

Pirkkalan Pere

Suomen onnellisimmaksi kunnaksikin valitussa Pirkkalassa on tutkitusti hyvä asua. Lapsiystävällinen Pere sijaitsee poikkeuksellisen upealla paikalla Tampereen rajalla. Kävelymatkan päästä löytyy alati kasvavat Partolan palvelut, joita ovat mm. juuri laajennettu Prisma sekä Citymarket, monipuolinen kattaus ravintoloita ja kahviloita sekä Messukeskus. 15 minuutin ajomatkan päässä Tampereen keskustasta sijaitseva alue onkin helppoa ja sujuvaa arkea arvostavan unelma. Alueen laajat ulkoilumahdollisuudet ja upeat lenkkimaisemat avautuvat kotiovelta ulos astuessa. Lähistöltä löytyy myös hiljattain rakentunut yleinen Pereensaaren sauna terasseineen sekä padel-kentät ja uimaranta.

”Uskoimme, että hieno alue vaatii arvoisiaan koteja, joten tavoitteena oli korkeatasoisten kortteleiden alue. Vuonna 2013 alkoi aluesuunnittelu haastavan maaston omaaville tonteille. Suunnittelimme peruskonseptin, jota toistimme yhtiöstä toiseen kuitenkin yksilöllisin taloyhtiökohtaisin muutoksin”, kertoo brändi- ja viestintäjohtaja Wiola Kiiveri.

Ensimmäinen taloyhtiö, 11 asunnon As Oy Pirkkalan Pereen Surfinia, valmistui vuonna 2016. ”Surfinia toimi ikään kuin pilottina meille ja alueen lanseerauksena. Se myi hyvin ja palaute oli positiivista, tiesimme onnistuneemme ja olevamme oikealla tiellä”, jatkaa Kiiveri.

Kokonaisuus on Pirkanmaan suurin yhtenäinen rivitaloalue, joka on toteutettu yhden ja saman rakennusliikkeen ja arkkitehtitoimiston toimesta.

Kuva alueelle ensimmäisenä valmistuneesta As Oy Pirkkalan Pereen Surfiniasta vuonna 2016.

Aluehanke vaatii tarkkaa suunnittelua ja paljon yhteistyötä

Alueen kaava on hyvin kunnianhimoinen. ”Rakennusalueet on määritelty liki tiehen kiinni ja sisäänkäyntien osalta oli määräys liittyen sijoitteluun. Poikkeuslupia on matkan varrella haettu esimerkiksi rinteeseen asettuvien talojen tonttiliittymiin ja kulkuihin”, kuvailee hankkeen parissa viimeiset viisi vuotta työskennellyt Arkta Rakennuksen projektipäällikkö Riikka Sarkola.

”Erityisesti alueen maastolliset haasteet ovat innoittaneet meitä tekemään poikkeuksia, joilla on parannettu alueen toiminnallisuutta merkittävästi. Poikkeuksista mainittakoon mm. osan asuntojen autokatosratkaisut, joilla saatiin pilkottua pysäköintiä pienempiin yksiköihin”, kertoo arkkitehti SAFA Sini Rainio.

Yhtiöissä jotain yhteistä ja jotain yksilöllistä

Alueella on persoonallinen ja mittakaavaltaan miellyttävä ilme. Siellä on mielenkiintoisia näkymiä, viihtyisiä puutarhamaisia yhteispihoja ja mielenkiintoisia reittejä taloyhtiöiden välillä.

”Ajatuksena oli Lautatarhantien varren liukuma vaaleasta, vähäeleisestä arkkitehtuurista kohti värikkäämpää ja tekstuurisempaa julkisivumaisemaa, mitä pidemmälle kulkee alueella”, kertoo Rainio.

”Rakennusten julkisivut ovat pääosin valkoisia. Pääseiniä jäsentävät värikentät, joiden lisäksi julkisivuja elävöittävät osassa taloja rouhemaalipinnat ja tiililaattapintaiset päädyt”, hän lisää.

”Alueesta onnistuttiin luomaan hyvin yhtenäinen alue, jossa kuitenkin jokaisella taloyhtiöllä on omat tunnistettavat piirteensä. Esimerkiksi piha-alueiden muodostuminen ja asuntopihat ovat alueen korkeuseroista ja rakennusten sijoittelusta johtuen erilaisia”, sanoo Sarkola.

188 asunnosta pienin on 70 neliötä ja suurin 120 neliötä. Tietyt ratkaisut ovat kulkeneet mukana aivan alusta asti. Koko alueen asunnoille tunnusomaista ratkaisuja ovat avaruus ja valoisuus, hulppea huonekorkeus, isot ikkunat, kodinhoitohuone, saarekekeittiö sekä vaatehuoneet ja monipuoliset säilytystilat.

”Mietimme myös aikoinaan esimerkiksi sitä, miten työtilan saa sijoiteltua asuntojen yläkerroissa olevaan aulatilaan – ratkaisu, joka myöhemmin konkretisoitui hyvinkin hyödylliseksi monelle kotona etätöitä tekevälle”, pohtii Sarkola.

Ajan hermolla ja asiakkaita kuunnellen

Kymmenen vuoden aikana kuluttajien mieltymykset ovat muuttuneet – ja se on heijastunut alueen kotien suunnitteluun ja materiaaleihin. Esimerkiksi viimeisimpiin taloyhtiöihin on toteutettu lasiseinäisiä saunoja ja aikaisempien betoniporrasratkaisujen sijaan kevyemmät teräsrunkoiset portaat lasikaiteella. Kahden viimeisen taloyhtiön, As Oy Pirkkalan Pereen Siniviuhkan ja As Oy Pirkkalan Pereen Torenian, osalta päätettiin, että kaikki asunnot ovat parvekkeellisia. Tämä korostui asiakkaiden toiveissa erityisesti siksi, koska asuntojen saunatilat sijaitsevat pääosin yläkerrassa.

”Pitkän suunnitteluprosessin hyöty on ollut ehdottomasti se, että sen aikana olemme saaneet mahdollisuuden jalostaa suunnitelmia taloyhtiö kerrallaan, ottaen huomioon potentiaalisten asiakkaiden toiveet ja varioimalla alueen ulkoarkkitehtuuria. Tämä on tuonut kokonaisuuteen kiinnostavaa vaihtelua ja innostanut monipuolisuuteen”, sanoo Rainio.

”Viihtyvyydestä ja oman identiteetin omaavasta alueesta kertoo myös se, että alueen sisällä muutetaan usein pienemmästä isompaan asuntoon ja päinvastoin”, lisää Kiiveri.