Kohde vie suomalaista puurakentamista harppauksen eteenpäin

Kivistön puukerrostalon umpikortteli muodostuu kahdesta asuntoyhtiöstä, joissa on yhteensä 186 asuntoa. Suurempi osa kokonaisuudesta eli 107 vuokra-asuntoa kuuluu Suomen Vuokrakodit Oy:lle. Toiseen rakennusosaan tulee TA-Asumisoikeus Oy:lle 79 asumisoikeusasuntoa. Korkeimmalta kohdaltaan 7-kerroksisen rakennuskokonaisuuden kokonaisasuinpinta-ala on 10 120 m2.

Perustana Reposen kehittämämä PuuMera suurelementtijärjestelmä

Kivistön puukerrostalokohteessa on käytetty Reposen yhteistyökumppaniensa kanssa kehittämää PuuMeraksi nimettyä puurakennejärjestelmää. Kohteen puuelementit toimitti heinolalainen Koskisen Oy ja puutavaran kuusamolainen Pölkky Oy. Heinolalainen VVR Wood Oy toimitti PuuMeraan paitsi valmiita välipohjalaattoja myös parveke- ja porraselementtejä.

– Kivistön kohteessa on käytössä suurelementtijärjestelmä, joka koeponnistettiin muutama vuosi sitten Vierumäelle rakennetussa puukerrostalossa. Mitoituksen puolesta Kivistön kohde on kuitenkin suurempi ja jonkin verran erilainen. Arkkitehtisuunnittelu ja asuntosuunnittelu olivat sinänsä samanlaisia molemmissa kohteissa”

kertoo kohteen pääsuunnittelijana toiminut arkkitehti Mika Ukkonen Vuorelma Arkkitehdit Oy:stä.

Itse puurakennejärjestelmää on jonkin verran kehitetty parin vuoden aikana ja kehitystyötä jatketaan koko ajan rakentamisen edetessä. Seuraavaan kohteeseen on taas tulossa joitakin muutoksia.

– Kivistön messutalon puurunkojärjestelmänä käytettiin rankarakenteisia suurelementtiseiniä sekä liittorakenteisia palkkivälipohjalaattoja. Väliseinäelementit ovat ristirunkoisia samoilla ala- ja yläjuoksuilla. Välipohjaliitoksissa on erilliset elementtipalkit välipohjan tukemiseksi. Jäykistysvoimat on hallittu väliseinillä, joiden levytykset ja ankkuroinnit tarkistettu jäykistyslaskelmien perusteella, kertoo kohteen puurakenteiden suunnittelusta vastannut Harri Moilanen Sweco Rakennetekniikka Oy:stä.

Rakenteen seinäpaksuus määrittyy välipohjaliitoksen mukaan, minkä vuoksi liitosrakennetta jatkokehitetään seuraavia hankkeita varten. Näin seinät saadaan jatkossa ohuemmiksi.

Rakennuksen ulkoseinät ovat liimapuutolpparunkoisia, runkopaksuus on 270 millimetriä. Seinäelementit on varustettu Koskisen Oy:n tehtaalla asennusvalmiiksi ikkunoineen, pellityksineen, parvekeovineen ja julkisivupaneeleineen valmiiksi eristettyinä ja erikoistiivistettyinä.

Lue lisää

Projektiuutiset 18.8.2015 Vantaan asuntomessuille Euroopan suurin puukerrostalo