Tampereen Koivistonkylään alkaa nousta Ilokkaanpuiston asuinalue, joka saa energiansa taloyhtiöitä varten Tampereen Teiskoon rakennettavasta aurinkosähkövoimalasta. Kyseessä on ainutlaatuinen, energian etätuotantoon perustuva konsepti, joka on uutta sekä Suomessa että koko Euroopassa. Konseptissa taloyhtiöt omistavat uusiutuvaa energiaa taloyhtiöille tuottavan aurinkosähkövoimalan.

– Arkta haluaa olla mukana kehittämässä ilmastoystävällisiä energiaratkaisuja asuntorakentamisessa. Meillä on Tampereen kaupungin kanssa toteutussopimus, jossa olemme asettaneet yhteiset tavoitteet tälle täysin uudenlaiselle kehityshankkeelle. Ilokkaanpuistossa nollaenergiarakentaminen on mahdollista aurinkosähkövoimalan avulla, kertoo Arktan rakennuttajapäällikkö Timo Ristamäki. 

Koivistonkylän uudelle asuinalueelle on suunniteltu yhteensä kuusi kerrostaloa. Ensimmäisen yhtiön, Asunto Oy Tampereen Auringonsäteen kahden talon rakentamisen arvioidaan käynnistyvän vuoden 2021 aikana.

­– Auringonsäteen asuntojen ennakkomarkkinointi alkanee vielä loppuvuoden aikana, kertoo Arktan myyntipäällikkö Harri Oikari.

Taloja varten rakennettavan aurinkosähkövoimalan rakennustyöt on tarkoitus käynnistyä 2021 aikana. Voimalan kokoa laajennetaan sitä mukaa, kun uusia taloja Koivistonkylän Ilokkaanpuistoon rakentuu. Voimalaitos on erittäin modulaarinen eli sen kokoa voi joustavasti kasvattaa tarpeen mukaan.

Lakimuutos mahdollisti uusiutuvan energian etätuotannon

Aurinkosähkö on ekologinen energiamuoto ja hyvä tapa hyödyntää uusiutuvaa energiaa. Katoille asennettavat aurinkopaneelit eivät kuitenkaan riitä täyttämään asuinkerrostalon energian tarvetta, ja erillisen aurinkovoimalan rakentaminen tontille ei sekään ole mahdollista. Ympäristöministeriön asetus uuden rakennuksen energiatehokkuudesta astui voimaan 1.1.2018. Se on mahdollistanut tontin ulkopuolella tuotetun, uusiutuvan energian hyödyntämisen rakennuksen energiatehokkuuslaskennassa.

– Maailmassa aurinkoenergian käyttö on kasvanut räjähdysmäisesti. Suomessa olemme tässä hieman jäljessä, vaikka saisimme Suomessa aurinkoenergiaa suunnilleen saman verran kuin Keski-Euroopassa. Tässä Ilokkaanpuiston ratkaisussa aurinkovoimalla tuotettu sähkö syötetään paikalliseen sähköyhtiön jakeluverkkoon eli Tampereen Sähkölaitos toimii ikään kuin sähkön varastona, josta tämän uuden asuinalueen rakennukset käyttävät sähköä tarpeen mukaan. Aurinkosähkövoimala ei vaadi juurikaan ylläpitoa – kerran rakennettuna se toimii käytännössä itsestään, kertoo Ilokkaanpuiston aurinkovoimalakonseptista vastaavan Amodus Oy:n toimitusjohtaja Jukka Mäkelä.

A-energialuokan talot tarjoavat asukkaille nollaenergia-asumista

Ilokkaanpuiston logo

Sen lisäksi, että asunto-osakeyhtiöt hyödyntävät ilmastoystävällistä ja asukkaille edullisemmaksi muodostuvaa aurinkoenergiaa, on myös muita ympäristövalintoja tehty. Ilokkaanpuiston tulevat asukkaat hyötyvät energiaa säästävästä asumisesta, sillä talot on suunniteltu A-energialuokkaan.

–  Taloihin tulevien sähköisten näyttötaulujen avulla energiatehokkuudesta ja –taloudesta kiinnostuneen on helppo seurata kulutusta. Asumalla näissä uusissa taloissa voi asukas osaltaan vaikuttaa tulevaisuuteen ympäristöystävällisellä asumisella, kertoo Ristamäki.

– Ilokkaanpuisto on mielenkiintoinen hanke, joka antaa täysin tuoretta näkökulmaa sellaiseen nollaenergiarakentamiseen, jota ei tehdä eristystä lisäämällä tai vain tontilla olevaa uusiutuvaa energiaa hyödyntäen. Hanke edustaa uudenlaista yhteisöajattelua, jossa taloyhtiö muodostaa energiayhteisön. Tarvitsemme ehdottomasti tällaisia uusia hankkeita, joilla edistämme hiilineutraalia elämäntapaa. Ilokkaanpuisto on tärkeä osa Kestävä Tampere -ohjelmaa, kertoo Tampereen kaupungin Kestävä Tampere 2030 -ohjelman ohjelmapäällikkö Laura Inha.

Kiinnostuitko Ilokkaanpuiston alueesta? Tutustu Tampereen Auringonsäteeseen. 

Lisätiedot

Ilokkaanpuiston kerrostalojen ja Ilokkaanpuiston aurinkovoimalan rakentaminen;
Rakennuttajapäällikkö Timo Ristamäki, Arkta Rakennus Oy
Puh. 040 751 1627
timo.ristamaki@arkta.fi

Aurinkovoimalakonsepti:
Toimitusjohtaja. Jukka Mäkelä, Amodus Oy
Puh. 045 166 2131
jukka.makela@amodus.fi

Ilokkaanpuiston Asunto Oy Tampereen Auringonsäde, asuntomyynti:
Myyntipäällikkö Harri Oikari
Puh. 045 625 9178
harri.oikari@arkta.fi

Ilokkaanpuisto on osa isoa STARDUST EU-hanketta, joka on saanut 18 milj. euron rahoituksen Euroopan Unionin Horisontti 2020 -tutkimus- ja innovaatio-ohjelmasta. Ilokkaanpuiston aurinkovoimala-konseptia on kehitetty Aurinkoteknon toimesta tämän hankkeen puitteissa. Hanke alkoi syksyllä 2017 ja se kestää viisi vuotta päättyen vuonna 2022. Tampereen alueen hankkeen osuus, johon Ilokkaanpuistokin kuuluu, on noin 5 milj. euroa. Muita hankkeessa mukana olevia osapuolia Suomesta ovat Tampereen kaupunki, VTT, Tampereen Sähkölaitos, Skanska ja Enermix Oy.