Massiivipuuelementtien käyttö julkisessa rakentamisessa lisääntyy vauhdilla. Helsinkiin on tulossa jo neljäs puurakenteinen opetusrakennus. Tuusulan Hyrylässä rakennetaan parhaillaan massiivipuista päiväkotia, josta tulee Suomen suurin päiväkoti kuutioissa mitattuna.

Suojahupun alla piilossa katseilta nousee parhaillaan kaksikerroksinen Martta Wendelin päiväkoti, jonka koko rakennus toteutetaan kattoa myöten CLT-levyistä eli ristiin liimatusta massiivipuusta. Materiaali muistuttaa paksua vaneria, ja se tuodaan rakennustyömaalle valmiiksi oikean kokoisina levyinä. Oviaukotkin on valmiiksi sahattu, mikä tekee pystyttämisestä nopeaa.

– Se on helppoa. Pistetään elementti pystyyn, ulkoseiniin ei tule mitään erillisiä villoja. Ulkoapäin tehdään ulkopuolen verhous ja sisäpuolelle vedetään pintakäsittely, kun seinä on muuten valmis, kertoo urakoitsijana toimivan Arkta Rakennuskultti Oy:n työmaavastaava Juha Nikkanen.

Puutavaran saatavuudessa haasteita

Massiivipuulevystä on tullut vain muutamassa vuodessa trendikäs materiaali yksityiskotien rakennushankkeissa. Nyt massiivipuu tulee rytinällä myös julkisiin rakennushankkeisiin. Etelä-Suomessa massiivipuuelementeistä rakennetaan parhaillaan myös Hopealaakson päiväkotia Helsingin Kruunuvuoressa ja Pakilanpuiston koulua Helsingin Pakilassa.

– Kaikilla CLT-valmistajilla on kaikki tavara myyty, mikä vaan voidaan myydä. Tavaran saatavuus alkaa olla ongelma ja hinnat nousevat. Amerikan markkinat vetävät tällä hetkellä sen verran, että Euroopasta loppuu tavara, tilannetta kuvailee Juha Nikkanen.

Tosin päiväkodin työmaalla Nikkanen vakuuttaa, että rakennuksen puumateriaali saadaan ajallaan. Tuusulaan se tuodaan Stora Enson välityksellä Ruotsin metsistä.

– CLT:n pieni hiilijalanjälki on syy sille, että massiivipuuta suositaan rakentamisessa, Nikkanen perustelee trendiä.

Suomen tavoite: yli puolet uusista päiväkodeista puurakenteisia

Puurakentamista julkisella sektorilla vauhdittaa ympäristöministeriön viime vuonna julkaisemat kansalliset tavoitteet. Tavoitteena on, että vuonna 2022 kaikista uusista julkisista rakennuksista 31 prosenttia olisi puurakenteisia ja vuonna 2025 jo 45 prosenttia.

Vähähiilisiä kouluja ja päiväkoteja

Tuusulaan rakennettava Martta Wendelinin päiväkoti on massiivipuumäärältään Suomen suurin päiväkoti ja se valmistuu toukokuussa 2022. Rakennusurakassa noudatetaan Joutsenmerkin ympäristökriteerejä, joilla varmistetaan, että rakennus on ympäristöystävällinen koko sen elinkaaren ajan. Puulla on rakennusmateriaalina monia etuja: se on mittatarkkaa, kevyttä mutta lujaa, puuelementtien valmistus on vähäpäästöistä ja puurakennus toimii hiilivarastona koko elinkaarensa ajan.

Martta Wendelinin päiväkotihankkeessa pääurakoitsijana toimii Arkta Rakennuskultti Oy ja pääsuunnittelusta vastaa Arkkitehdit Frondelius + Keppo + Salmenperä Oy. Puurakentajat toimittaa täysin puurakenteisen päiväkodin puurungon asennettuna.

Tuusulan kaupungin havainnekuva Martta Wendelin päiväkodista

Martta Wendelinin päiväkoti pähkinänkuoressa:

  • 240 lapsen päiväkoti Tuusulan Hyrylässä
  • Rakennuttaja: Tuusulan kunta
  • Arkkitehdit Frondelius + Keppo + Salmenperä Oy
  • Pääurakoitsija: Arkta Rakennuskultti Oy
  • Rakennesuunnittelu: Ideastructura Oy
  • Puurungon kokonaistoimitus: Puurakentajat Group Oy
  • Puurungon materiaali: 1500m3 Stora Enson CLT:tä, liimapuutoimittajana Versowood
  • Valmis toukokuussa 2022

Lue aiheesta lisää

MTV3 uutiset 20.4.2021

StoraEnso lehdistötiedote 5.2.2021

Tuusulan kaupungin tiedote 14.08.2019