Kolmesta puukerrostalosta, 102 asunnosta, muodostuva Asunto Oy Vantaan Huvikumpu valmistui marraskuun lopussa Vantaan Tikkurilan keskustaan. Arkta Reponen Oy:n perustajaurakoima ja rakentama kohde on Suomen tähän mennessä suurin perustajaurakoitu puukerrostalokohde. Hanke on laajuudeltaan 9 294 br-m2 sisältäen pysäköintihallin. ”Huvikummun suunnittelun lähtökohtana on ollut laadukkaat ja valoisat asunnot sekä vähähiilinen rakentaminen”, kertoo Arkta Reposen toimitusjohtaja Eero Lehtomäki.

Suomen suurimman omistuspuukerrostalon taustalla on vuosien yhteistyö Vantaan kaupungin ja Arkta Reposen välillä. Vantaa varasi jo vuonna 2017 Huvikummulle tontin ja varauksen ehtona oli toteuttaa kerrostalokohde vapaarahoitteisena omistusasuntotuotantona sekä puurunkoisena ja energiatehokkaana. Lisäksi edellytettiin monipuolista asuntojen huoneistotyyppijakaumaa.

Vantaan kaupungin tavoitteena on olla hiilineutraali vuonna 2030, ja nopeasti kasvavassa kaupungissa tavoitteen saavuttamiseen tarvitaan laajasti uusia innovaatioita, myös asuntorakentamisessa. ”Kun kaupungilla ja rakennuttajalla on yhteinen tahtotila puurakentamisen ja energiatehokkuuden edistämiseksi, voidaan yhdessä toteuttaa hienoja kohteita ja samalla luoda lisää vaihtoehtoja ilmastoviisaampaan asumiseen”, toteaa Vantaan kiinteistökehityspäällikkö Tomi Henriksson.

Huvikummussa on tavallista pienempi hiilijalanjälki ja suurempi hiilikädenjälki

Hiilijalanjälkilaskelman perusteella Huvikummun hiilijalanjälki on parempi verrattuna yleisiin asuinkerrostaloihin. Erityisesti puurakenteiden vuoksi materiaalisidonnaiset päästöt ovat merkittävästi betonirakenteista kerrostaloa pienemmät, ja aurinkosähköjärjestelmästä ja A- energialuokkaan johtaneista suunnitteluratkaisuista seuraava matala energiakulutus tuo etua verrattuna yleisiin asuinkerrostaloihin.

Huvikummussa on tavallista suurempi hankkeesta syntyviä ilmastohyötyjä kuvaava hiilikädenjälki. Merkittävimmän tekijän Huvikummun hiilikädenjäljessä muodostavat kerrostalojen puurakenteet. Hiilikädenjälkeen vaikuttavat myös uudelleenkäyttö- ja kierrätysmateriaalit.

Puukohteiden yksilöllisyys näkyy suunnittelupöydällä ja valmiissa tuotteessa

Kolmen kuusikerroksinen puukerrostalon kohde oli poikkeuksellisen vaativa suunnitella. ”Puukohteet ovat aina yksilöllisempiä kuin betonikohteet, ja niiden suunnittelun yhteydessä tulee jatkuvasti kehitettyä uusia suunnitteluratkaisuja”, kuvailee arkkitehti Mika Ukkonen Arkworks Arkkitehdit Oy:stä. Ukkonen luonnehtii Huvikumpua kaupunkikuvallisena elementtinä hyvännäköiseksi ja yhteneväiseksi kolmen sisarrakennuksen kokonaisuudeksi. ”Kolme puukerrostaloa nivoutuvat yhteen ensimmäisen kerroksen paikalla muuratun jalustan välityksellä. Muuraukseen on sommiteltu reliefikenttiä taideaiheiksi. Eri sävyiset puukerrostalot jättävät väleihinsä viihtyisät yhtiön yksityiset kansipihat”, lisää Ukkonen.

Arkta Reposen vuoden 2023 asuntotuotannosta oli pääosa puurakentamiskohteita

Arkta Reponen on kokenut puukerrostalorakentaja jo vuodesta 2011, ollen edelläkävijä puu- ja matalaenergiarakentamisessa. Arkta Reposen vuonna 2023 valmistuneista 318 kodista 181 on puukerrostaloasuntoja. Arkta Reponen on ollut mukana useissa vähähiilisyyteen tähtäävissä tutkimushankkeissa VTT:n ja yliopistojen kanssa.

Lisätietoja:

Eero Lehtomäki
Toimitusjohtaja, Arkta Reponen
040 173 5220, eero.lehtomaki@arkta.fi

Huvikumpu

Löytyisikö sinun tuleva kotisi Huvikummusta?

Tikkurilan keskustan parhaalta paikalta omalta tontilta, uniikista ja tunnelmallisesta puukerrostaloyhtiöstä.

ARKTA-konsernin muodostavat asuntorakentajat Tampereen talousalueella Arkta Rakennus Oy, Helsingin talousalueella Arkta Reponen Oy ja Vaasan seudulla Arkta Kultti Oy, sekä Turussa Arkta Turku Oy. Kouluja ja päiväkoteja rakentavat yhteiskuntatilojen rakentajat Arkta Rakennuskultti Oy Uudellamaalla ja Arkta Kultti Oy Vaasan seudulla. Heinolassa toimii betonielementtitehdas Arkta Laatuseinä Oy.

Arkta tunnetaan vähähiilisyyteen tähtäävästä rakentamisesta, ollen edelläkävijä täyspuukerrostalojen rakentamisessa sekä asunto-osakeyhtiöiden oman aurinkoenergian hyödyntämisessä. ARKTA-konsernissa on rakennettu jo yli 15 000 asuntoa, joista noin tuhat on puurakenteisia. Liikevaihto vuonna 2022 oli 132 miljoonaa euroa. Konsernissa työskentelee noin 220 henkilöä, jonka lisäksi se työllistää yli 1000 pitkäaikaista yhteistyökumppania.