Uudenlaista ja palkittua viherrakentamista

Arkta Reponen rakensi pienilmastoltaan varsin vaativaan Helsingin Jätkäsaareen edistyksellisen kerrostalohankkeen, jossa kehittyneeseen viherrakentamiseen yhdistettiin ovialtavia arkkitehtonisia ratkaisuja sekä entistä tuotantoystävällisempiä toteutustapoja. Menestyksekkäästi valmistunut Vihreistä vihrein -projekti saikin vuoden 2017 Rakentamisen ruusu -palkinnon sekä pohjoismaisen The Scandinavian Green Roof Award 2018 -palkinnon.

Toteuttaja

Arkta Reponen Uusimaa

Ota yhteyttä

Eero Lehtomäki

toimitusjohtaja, DI

Arkta Reponen Oy

040 173 5220
Lähetä sähköpostia

”Ei tällaista ole missään muualla maailmassa”

Kerrostalohankkeen tavoitteena oli selvittää viherkattojen toimivuutta asuinkerrostalossa sekä etsiä ratkaisuja julkisivujen vihreyttämiseksi. Hanke kerää myös tutkimustietoa viherrakentamisen vaikutuksesta hulevesiin, energiatehokkuuteen ja asukkaiden yhteisöllisyyteen. Vihreistä vihrein on yksi Jätkäsaaren asumiskustannuksiltaan edullisimmista ARA-rahoitteisista kohteista. Uudenlaiset arkkitehtoniset ratkaisut, huolellinen suunnittelu sekä tuotantoystävällinen toteutus mahdollistivat rakennuskustannusten kurissa pitämisen. Sen ansiosta myös viherkatot, vihreät julkisivut sekä vihreä piha voitiin toteuttaa asumisen laadusta tinkimättä.

Arkta Reponen edistää rakentamisen monipuolisuutta

Vuoden 2017 Rakentamisen ruusu -palkinnon perusteluissa kerrotaan, että ”kerrostalon kattotasanteiden metsäiset oleskelualueet, hedelmä- ja marjakeitaat, ketokatot, viljelypuutarhat ja perhosbaarit on sovitettu yhteen asukkaiden yhteisten saunatilojen ja kerhohuoneiden kanssa. Katujulkisivujen uloimmassa pinnassa on puu- ja teräsritilöitä paloturvallisuuden sallimissa rajoissa sekä suuret teräksiset istutuslaatikot julkisivun kasveille. Kohde ei ollut perinteisellä tavalla valmis, kun se otettiin käyttöön: ulkoasu muokkautuu lopullisesti vasta, kun kasvillisuus, kenties arvaamattomalla tavalla, valtaa alaa.”

Palkintoraati kiitteli erikseen Arkta Reposta paitsi rohkeasta lähestymistavasta myös ammattitaitoisesta ja paneutuneesta toteutuksesta, tavoitteita kyseenalaistamatta. Reposen toiminnasta huokuu raadin mukaan kiinnostus edistää rakentamisen monipuolisuutta.

Hankkeen onnistumisesta kertoo osaltaan myös se, että vaikka kohteessa on tehty viherrakentamisen erityisratkaisuja ja asumisen laadusta ei ole tingitty, rakentamisen neliöhinnat ovat osoittautuneet Jätkäsaaren matalimmiksi.